Представител на Фондация Уикимедия на първия семинар по уики обучение в България

Утре, 8 септември, организираме първата за България работна среща по уики обучение. За първи път откакто Уикипедия и уикитата навлязоха в академичното пространство у нас, преподавателите, които през годините са включвали Уикипедия сред своите образователни практики, ще се срещнат, за да обменят опит и идеи. Семинарът се организира по повод визитата в региона на Анна Ковал, мениджър на програма „Образование“ към Фондация Уикимедия за регионите на Източна Европа и Азия.

На срещата ще бъде направено кратко представяне на българския опит с образователните дейности в уики среда, който е доста обширен в сравнение с много други страни по света.

Проф. Нели Огнянова и Вася Атанасова със студентите в курса „Нови медии и култура на участието“ 2014/2015. Laveol | CC-BY-SA 3.0 | Wikimedia Commons

След първия университетски курс – „Изкуство и култура“ в НБУ през 2007/2008 г. последваха курсовете „Електронно обучение“ във ФМИ–СУ, „Политическа философия“ в УНСС, „Онлайн медии и ПР“ в НБУ, „Политически науки“ в НБУ, „Защита на конкуренцията“ в УНИБИТ, „Психология“ в ПУ „П. Хилендарски“ и „Споделяне на знанията и работа в екип“ в софтуерната академия „Телерик“. Във всички тях Уикипедия и уикисофтуерът са използвани като платформа, в която студентите получават задачата да разработят тема от областта на преподаваната дисциплина като алтернатива на традиционните курсови работи, предавани на хартия.

В други два университетски курса, освен като платформа за създаване на енциклопедично съдържание, Уикипедия е присъствала и като обект на изучаване от страна на студентите. Такъв беше курсът „Уикипедия и уики технологии“, четен в продължение на 7 триместъра във Факултета по математика, информатика и информационни технологии на ПУ „П. Хилендарски“. Другата такава дисциплина беше „Нови медии и култура на участието“ за студентите в медийния профил на специалност „Европеистика“ на СУ. И в двата курса студентите бяха запознавани с особеностите на Уикипедия като проект за колаборативно създаване на енциклопедично съдържание, като онлайн доброволческа общност, като един от най-мащабните проекти под свободен лиценз, като интернет и медиен феномен.

На работната среща на 8 септември мястото на Уикипедия в образованието ще бъде разгледано от перспективата както на преподавателите, така и на уикипедианската общност. Ще си споделим успешните истории и проблемите, ще търсим и добрите, работещи практики при проектирането на университетски уикипроекти. Освен това ще чуем и гласа на Фондация Уикимедия: механизмите им за подкрепа на уики обучението, разработените софтуерни приложения, плановете за бъдеща работа.

Срещата на 8 септември ще започне в 10 часа, в блок 105 на Академичния комплекс „4-ти км“ на БАН.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.