Впечатления от Уикимедианската среща на Централна и Източна Европа ‘2015

От 11 до 13 септември се проведе среща на представители на Уикимедианското движение от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в естонското село Вооре, намиращо се на 40 km от втория по големина град в страната, Тарту. На конференцията бяха обсъдени редица теми от общ интерес, споделени проблеми и решения, както и идеи за регионално сътрудничество.Разбира се, бяха дискутирани резултатите от най-успешното регионално състезание на уикипедианци в световен мащаб – състезанието за писане на статии „Централно- и източноевропейска пролет 2015“, в което в продължение на няколко месеца бяха създадени 2838 статии за региона във всичките 30 езикови версии на Уикипедия в региона.

Групова снимка на участниците на Уикимедианската среща на ЦИЕ’2015.
Автор: Auli Kütt | Лиценз: CC-BY-SA 4.0 | Източник: Wikimedia Commons

Срещата сред красивата природа на Вооре е четвъртата подобна среща след събиранията в Белград, Сърбия (2012), Модра, Словакия (2013) и Киев, Украйна (2014). Необходимостта на уикимедианците от ЦИЕ да се срещат и да дискутират проблемите и идеите си на такова регионално ниво се зароди още през 2011 година по време на световната конференция „Уикимания“ в Хайфа, Израел. А тази потребност е резултат от множеството допирни точки в културен и исторически план, които страните от Централна и Източна Европа имат помежду си, и които дават основи за двустранни и общорегионални сътрудничества. Заради множеството различни езици, говорени в региона, работният език беше английски. Това обаче улесни комуникацията с представителите на Фондация „Уикимедия“, които тази година бяха четирима – най-голям брой от срещите досега.

Българската уикиобщност беше представена на конференцията от общо трима души. Двама от тях, Вася Атанасова и Никола Калчев, са администратори в Уикипедия на български език, активни редактори и съ-организатори на двете фотосъстезания „Уики обича Земята“, което протече през юни т.г., и „Уики обича паметниците“, което продължава до края на м. септември. И в двете фотосъстезания, България участва за първи път през 2015 година, и вдъхновението за това дойде като пряк резултат от миналогодишната ЦИЕ-конференция в Киев. Това обаче, с което срещата в Естония се отличи от досегашните издания, беше организирането на конференцията не само от местната естонска уики общност, а от голям екип доброволци от целия регион, към който българските представители активно допринесоха. Вася беше отговорна за създаването на програмата на конференцията, а Никола беше съветник по логистичните въпроси и отговорен за оценяването на резултатите от конференцията след обратна връзка с участниците.

Конферентният център във Вооре, Естония.
Автор: Magioladitis | Лиценз: CC-BY-SA 4.0 | Източник: Wikimedia Commons

Темите на конференцията бяха свързани с анализа на състоянието на уикимедианското движение в региона на Централна и Източна Европа, със споделянето на резултатите от местния опит на уикимедианците в различни проект, с обсъждането на проблемите и решенията, с научаването на нови техники и инструменти и с вдъхновяването за нови интересни инициативи, свързани с подкрепата на доброволчеството и достъпа до отворено знание.

По-конкретно, показани бяха добри примери на сътрудничество между базираната в Сан Франциско Фондация Уикимедия и местните организации. Гласност получиха темите за неравнопоставеността между половете и за подкрепата на доброволческите общности. Отбеляза се напредъкът на страните в региона за организиране на състезания за писане на статии и качване на снимки в Общомедия, както и провеждане на нискобюджетни проекти и международни уикиекспедиции. Голям интерес предизвика и споделянето и анализирането на местния опит на няколко страни в региона по Програмата за уики образование.

Един от актуалните за 2015 година акценти в програмата беше координацията на съвместни усилия за създаване на общ европейски закон за свобода на панорамата. За последната тема основен лектор по покана беше третият българин на конференцията във Вооре, Димитър Димитров.

Сесия на първия ден на конференцията.
Автор: Auli Kütt | Лиценз: CC-BY-SA 4.0 | Източник: Wikimedia Commons

Демонстрирани бяха няколко технически инструмента за успешно улесняване на работата на доброволците – и един от тях отново представен от българския екип. Разработеният за българската версия на Уикипедия инструмент за местене на категории – „Категориен майстор“ – вече е активиран и се ползва в езиковите версии на Уикипедия на арменски, естонски, македонски и украински език.

В края на срещата на уикимедианските общности от ЦИЕ беше представена следващата страна-домакин за 2016 година – Армения. Сред резултатите от конференцията е и взетото решение състезанието за писане на статии „Централно- и източноевропейска пролет“ да се проведе отново и през 2016 година.

Вижте още

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.