Уикиекспедиция в България и Сърбия

В началото на октомври български и сръбски уикимедианци организират тридневна уикиекспедиция в околностите на сръбския град Димитровград (Цариброд) и българския град Драгоман. За сърбите това е втора подобна инициатива след миналогодишната им уикиекспедиция из Палич и Сегед съвместно с унгарски доброволци. За българските участници пък това е първото по рода си преживяване.

Местата, които ще бъдат обходени по време на уикиекспедицията Димитровград – Драгоман. Карта: OpenStreetMap | Лиценз: CC-BY-SA 2.0
Местата, които ще бъдат обходени по време на уикиекспедицията Димитровград – Драгоман.
Карта: OpenStreetMap | Лиценз: CC-BY-SA 2.0

Международните уикиекспедиции са форма на сътрудничество, включващи среща на живо между уикипедианци от съседни страни, съвместни посещения на населени места, културни и природни забележителности, масово заснемане на енциклопедични обекти (т.нар. „фототон“, от „фотомаратон“)  и писане заедно на статии за собствената и съседната държава (т.нар. „редактон“, от „редакторски маратон“). При уикиекспедициите водещ принцип е създаването на колкото се може повече и по-качествено свободно знание и съдържание, достъпно през Уикипедия, Общомедия и сродните им проекти. Другият също много важен аспект е и запознаването и сприятеляването между доброволци от съседни страни и съседни езикови версии на уикипроектите.

Програмата на уикиекспедицията на 2, 3 и 4 октомври е доста интензивна. От сръбска страна са предвидени посещения и фотомаратони в крепостта „Момчилов град“ в Пирот, в Националната библиотека в Димитровград и в Градската галерия,  разходка и заснемане на града, както и до ждрелото на река Ерма и Погановския манастир. В българската част на програмата,  е включено изкачване на Чепън планина, на върха на която има древно светилище на бог Сабазий и останките от средновековен манастир, както и разходки из Драгоманското и Алдомировското блато с гид от Сдружение за дива природа „Балкани“, с които българоезичната Уикипедия също има сътрудничество.

И за двете вечери са планирани типичните уикипедиански забавления: маратон по качване на заснетите през деня снимки в свободното мултимедийно хранилище Общомедия, както и маратон по писане на статии в Уикипедия за населените места, културните институции, историческите и природните забележителности в района. Преди да се разделят на 4 октомври, доброволците ще проведат и дискусия за бъдещи подобни срещи и сътрудничества. Кой знае, може пък това да се окаже едва първото от дълга поредица подобни уикиприключения!  🙂

Вижте също

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.