„Уики обича паметниците“ в числа

Преди седмица завърши първият за България фотоконкурс „Уики обича паметниците“ и по брой качени снимки задминахме дори проведения при пълен успех по-рано тази година конкурс „Уики обича Земята“. 1743 снимки е един наистина впечатляващ резултат, който наистина не очаквахме предварително!

Статистика на качените снимки в конкурса по дни.
Статистика на качените снимки в конкурса по дни.

Тъй като до края на октомври петчленното жури на конкурса ще работи по оценяването на снимките, ще се въздържим да включваме тук снимки от конкурса за илюстрация, за да не повлияем на избора им. Но, ако ви е любопитно, можете да разгледате всички снимки, сортирани по дни. Ще ви занимаем обаче с малко статистики, които междувременно изготвихме благодарение на инструментите CatScan и GLAMorous.

Използваемост на снимките

До момента общо 60 различни снимки са използвани в 71 отделни статии. Основно снимките са използвани в Уикипедия на български език, но отделни снимки са включени и в статии на английски, руски, полски и чешки. Ако си търсите тема за нова статия и искате да сте сигурни, че ще имате готово илюстративно съдържание за нея, можете да си изберете да пишете например за някоя от крепостите Цари мали град край Белчин, Кастра ад Монтанезиум край Монтана, Момчиловата крепост край село Градът, за параклиса Свети Пантелеймон в АИР „Мадара“, за Узуновата къща в Мелник или за Авиационно-космическия парк, Омуртаг.

Популярни дестинации

Разбира се, най-сниманият манастир в „Уики обича паметниците“ е Рилският манастир, 90 снимки от шест различни потребители, плътно следван от Сеславския – със 78, сниман от трима души. Следват Соколски манастир (18), Чипровски (16), Мъглижки (14), Етрополски (13), Дряновски и Бачковски (по 11). Катедралата „Св. Александър Невски“ в София е представена с 67 снимки, дело на девет различни доброволци. Добре застъпени са и Дворецът и Ботаническата градина в Балчик (съответно 47 и 25 снимки), крепостта Царевец (67), къщите и музеите в Копривщица (54), Старият град в Пловдив (53), Перперикон (38), Асенова крепост (37), античният римски град Никополис ад Иструм (33), крепостта Баба Вида (32), Етъра (30).

Статистика на качените снимки в конкурса по административни области.
Статистика на качените снимки в конкурса по административни области.

От приложената графика можете да видите и статистика на качените снимки по област. Най-много, с 407 или 23% от снимките, е София-град. Следват Велико Търново (254), Пловдив (209), София-област (186), Бургас (122), Габрово (111), Благоевград (104).

Условия на публикуване

В почти всички случаи, около 98%, участниците в конкурса са публикували снимките си под условията на предложеното по подразбиране съгласие („лиценз“) „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, версия 4.0. В около 1% от случаите е избрано същото съгласие, но във версията му 3.0.

Съгласието „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“ означава, че автор, публикувал по този начин своя оригинална авторска творба, се съгласява, че всеки потребител на творбата може да я споделя (копира и разпространява на свой ред) на всякакъв носител или формат, да я адаптира (ремиксира, преобразува и надгражда) – за всякаква цел, включително и комерсиална. Има само две условия, с които потребителят на така отдаденото авторско съдържание трябва да се съобрази при препубликуване на творбата – в оригиналния ѝ или в адаптиран вид. Първото условие е задължително да се направи подходящо признание на приноса на оригиналния автор, като се сложи и препратка към източника и договора за съгласието. Второто условие е разпространените копия да са публикувани на свой ред под същия лиценз като оригинала, т.е. „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“. Не се позволяват никакви допълнителни ограничения от правно или технологично естество, които могат да попречат на потребителите да се възползват от така отдадените им от автора права.

Поддръжка

От всички качени файлове, качени за участие в състезанието, едва за 9 файла се е наложило да бъдат изтрити, основно поради нарушения на авторски права. Това на фона на 1743 легитимни файла прави едва около 0.5% „производствен брак“. 🙂

От дневника на преместванията пък се вижда, че преименуваните файлове са 315 или около 18%. Най-честата причина за преименуванията е недостатъчната конкретика на файловото име, при което липсва връзката с текущо снимания обект, например заглавия от сорта на „Градските стени“, „Паметници“ или „Детайл от колона“. В много по-редки случаи причината за преместването е било грешка в заглавието или нищо незначещо файлово име, каквото служебно се поставя от софтуера на фотоапарата.

Над 45 нови категории са били създадени, за да осигурят категоризирането на новокачените над 1700 файла. Така са се появили нови категории за села, крепости, църкви, манастири, музеи и къщи-музеи, тракийски гробници и мостове.

Всички снимки имат описание на български език. От тях 664 снимки, или 38%, имат описание и на английски език.

Какво предстои?

До края на месец октомври петчленно жури от уикипедианци ще преглежда снимките и ще ги оценява както по фотографските им качества, така и по използваемостта им в контекста на свободната енциклопедия Уикипедия. Десетте снимки, които журито определи като най-добри на националния кръг на конкурса, ще продължат участието си в международния кръг, където голямата награда ще бъде пътуване до Италия за участие в годишната конференция „Уикимания Езино Ларио“ през юни следващата година.

Вижте също

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.