Уикипиада 2016:
По-достоверно, по-подробно, по-нагледно!

През 2016 година в българоезичната Уикипедия даваме рестарт на една позабравена, но много полезна инициатива, която за първи и последен път беше проведена през 2008 година. Така наречената „Уикипиада“.

Логото на Уикипиадата. Лиценз: CC-BY-SA. Източник: Общомедия

Уикипиадата е олимпиада между доброволците, която протича в няколко дисциплини, целящи подобряване на съществуващото енциклопедично съдържание.  И ако  прочутият олимпийски девиз е „По-бързо, по-високо, по-силно!“, то за девиз на Уикипиадата може да се приемат думите „По-достоверно, по-подробно, по-нагледно!“

В течение на времето освен че се появят нови статии (над 213 хиляди към момента в българската версия!), се натрупват и статиите, които имат нужда от подобряване. Било от правописна редакция или изглаждане на стила, било от добавяне на източници или на илюстрации, или просто от разширяване и актуализиране на текста.  Уикипедия е проект в движение, а не краен продукт и статиите в нея понякога имат нужда от допълнителна инвестиция на време и внимание.

За всеки един специфичен проблем уикипедианците имат шаблон, с който отбелязват статията.  С шаблоните те дават сигнал – от една страна на читателите, че статиите не са съвършени, а от друга – на потенциалните редактори сред тях, че са поканени да помогнат за усъвършенстването им. Всеки редактор, който отстрани сигнализирания проблем, има право да отстрани и шаблона.

Първото издание на Уикипиадата се проведе от 7 до 17 април 2008 година под надслов „Голямото пролетно почистване“. Тази година освен оригиналните три дисциплини  „Поддръжка“, „Микромъничета и мъничета“ и „Намиране на източници“ е включена и дисциплината „Сродни проекти и снимки“. Уикипедия има няколко сродни проекта – Уикицитат, Уикиизточник, Уикиречник, Общомедия и др., които интегрират различни от енциклопедичните ресурси, но отново в подкрепа на мисията на Уикипедия да представя световното познание достъпно и свободно.

И така, отбележете си в календара: втората Уикипиада стартира на 22 февруари и продължава четири седмици – до 21 март. Тя ще се яви своеобразна подготовка за предстоящото мега-състезание „Централно- и Източноевропейска пролет“, в което – както и миналата година – всяка страна в региона ще пише и подобрява статии в местната си езикова версия за останалите страни и култури.

Но за това ще ви разкажем… скоро!

Един коментар към “Уикипиада 2016:
По-достоверно, по-подробно, по-нагледно!”

  1. Zraveite. Mnogo mi e interesna stranicata. Zanimavam se v oblastta na istoriq i etnografiq,i mnogo big iskala da vidq statiq za istoriqta na mejdunarodniq festival v Pernik,za6toto nikude ne se spomenava za na4aloto na festivala, 4e toi e trugnal imenno ot gr.Breznik . Izvinqvam se za latinicata. Uspehi

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.