Издирва се!
Победителят от България в „Уики обича Земята“ в категория „Биосферни резервати на ЮНЕСКО“

Докато чакаме за излезе международното класиране на конкурса „Уики обича Земята“, вече научихме за една снимка-финалист от България. Става дума за  партньорството между  „Уики обича Земята“ и ЮНЕСКО, което съществува от тази година и се прояви в успоредно състезание за заснемане на т.нар. „биосферни резервати“.

Биосферен резерват Парангалица в Рила: връх Мусала на изкачване към връх Мечит. Автор: Иван Стефанов Коев. Лиценз: CC-BY-SA 4.0. Източник: Общомедия
Национален парк Рила: връх Мусала на изкачване към връх Мечит. Автор: Иван Стефанов Коев. Лиценз: CC-BY-SA 4.0. Източник: Общомедия

В тази категория на конкурса бяха включени снимки както от 26-те страни, в които фотосъстезанието се проведе, организирано от местните уики общности, така и снимки от списък от около сто други държави по света, общо 120, в които общо 669 природни територии са обявени за биосферни резервати под егидата на ЮНЕСКО.

Какво прави биосферните резервати на ЮНЕСКО по-специални? Това, че биосферните резервати са територии с уникална флора и фауна и други природни ценности с голямо значение, които служат за еталон на първичното състояние на локалната екосистема. На тяхна база се прави оценка на влиянието, което човешкият вид оказва на природата. Биосферните резервати са международно признати в рамките на програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“, приета през 1970 година. Не можем да не отбележим и, че в България има 16 биосферни резервата, което я нарежда на трето място по брой в Европа след Испания и Русия, и на шесто място в света.

И така, от 2694 снимки на биосферни резервати, 115 идват от България (вижте ги на интерактивна карта) и една от тези 115 снимки – изглед от Национален парк Рила – намери място сред десетте снимки-победители, както на 20 септември беше обявено на сайта на този раздел от УОЗ. Авторът на снимката, потребител Mecho gruh, представил се и като Иван Стефанов Коев, я е описал в Общомедия така: „Национален парк Рила: Изглед към връх Мусала на изкачване към връх Мечит“.

И това е моментът да обявим: организационният екип на „Уики обича Земята – България“ спешно издирва г-н Иван Коев!

Не можахме да се свържем с него по имейл, тъй като той не е оставил такъв в настройките на профила си в Общомедия, но са му оставени съобщения на беседата и ще се радваме, ако той влезе в профила си ги прочете и ни отговори. Защото го каним да присъства, наред с другите победители от националния кръг на конкурса, на Церемонията по награждаване, която ще се състои на 1 октомври, 18:00 часа в Националния природонаучен музей при БАН в София. Неговата снимка от Рила ще бъде включена и в календара за 2017 година със снимките-победители, който ще издадем и ще подарим на всички победители, както и в изложбата със снимки, на която музеят ще бъде любезен домакин.

Идеята за сътрудничеството между „Уики обича Земята“ и ЮНЕСКО e на Джон Къмингс, който е „гостуващ уикимедианец“  (Wikimedian in Residence) в световната организация по проект финансиран от Фондация Уикимедия. За българското участие в конкурса Джон сподели: „Качеството на снимките от България в „Уики обича Земята“ тази година е изумително, толкова много добри снимки, измежду които можеше да се избира.“ Явно на това мнение са били и тримата съдии в журито – служителите на ЮНЕСКО Тоомас Коковкин от Естония, Мелъди Боатенг от Гана и Игнасио Родригес-Галиндо от Испания. Останалите страни, излъчили снимки-финалисти в Топ 10 на „Биосферните резервати на ЮНЕСКО“ са Украйна (3), Тунис (1), Колумбия (1), Мароко (1), Испания (1), Танзания (1) и Малдивите (1).

Насладете се на красотата на биосферните резервати в тези страни, а ние… ние продължаваме да издирваме нашия победител от България.  🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.