Победителите в „Уики обича Земята“ бяха наградени

На 1 октомври в Националния природонаучен музей при БАН се проведе церемонията по награждаването в националния кръг на международното състезание „Уики обича Земята“. Състезанието се проведе за втори път в България, като за първи път имаше награди, финансирани по проект на Фондация Уикимедия, чийто бюджет се състои изцяло от дарения. През 2016 г. „Уики обича Земята“ се проведе в 26 държави и за първи път беше организирана и категория „Биосферни резервати на ЮНЕСКО“, в която можеше да се участва със снимки от биосферните резервати в 120 страни. В тази категория на конкурса сред най-добрите десет в света също присъстваше фотография от България.Имаше награди за авторите на десетте най-добри снимки, избрани от осемчленно жури, като победителите можеха да избират измежду ваучери за фотомагазини и книжарници. Наградата за първото място беше на стойност 300 лв, за второто – 200 лв, а останалите осем награди бяха по 100 лв. Благодарение на подкрепата, дошла от магазини за фотографска техника „Фотопавилион“ успяхме да наградим и автора на снимката в категория „Биосферни резервати на ЮНЕСКО“, Иван Коев. На церемонията присъстваха общо около 50 души от София, България и Европа. Специално видеообръщение към уикимедианците, победителите и гостите на събитието беше записала изпълнителната директорка на Фондация Уикимедия, Катрин Мар.

Победителката Йип Бош (в средата) със снимката си на заден план
Победителката Йип Бош (в средата) със снимката си на заден план, CC-BY-SA-4.0, Сале

Десетото място беше спечелено от Георги Палпурин, който е експерт по изготвянето на 360-градусови панорамни снимки. В случая снимката не беше панорамна и беше от Природен парк Русенски Лом. Деветото място спечели Красимира Дечева с фотография от едно от Седемте Рилски езера – Близнака. Деян Василев спечели осмото и третото места със снимки от Гергийските езера и Кончето в Национален парк Пирин. Седма беше най-младата измежду победителите, Александра Караджова, със снимка от нареченото от нея „магическо място“ Белинташ в Родопите, което тя призова всички да посетят. За свой кадър от Врачанския Балкан шеста награда получи Гриша Левашки, който беше пропътувал най-далечното разстояние, за да присъства на церемонията – от Англия. Петата позиция спечели испанецът Диего Делсо със снимка от природната забележителност Побитите камъни. Той също беше записал кратко видео, което беше излъчено когато дойде редът да бъде представена неговата снимка. Той вече получи наградата си по електронен път, но по щастливо стечение на обстоятелствата ще може да получи грамотата си и лично от един от организаторите на състезанието, с когото живее в един град. Четвъртото място спечели Румен Иванов от Добрич, който не успя да дойде на награждаването и ще получи наградата си по пощата.

Белоглав лешояд, CC-BY-SA-4.0, Emiliya Toncheva
Белоглав лешояд, CC-BY-SA-4.0, Emiliya Toncheva

Участващата в националното и международното жури на конкурса, Катерина Зарева-Симеонова, връчи наградата на спечелилата второ място Емилия Тончева. Емилия разказа за трудностите при снимането на животни в дивата природа – за да направи снимката на белоглавия лешояд е трябвало да прояви търпение в продължение на десет часа. Резултатът е прекрасен и усилията са си стрували, защото снимката ѝ беше избрана за отпечатване на първата за България пощенска марка на уики тематика и първата марка в света със снимка от конкурса „Уики обича Земята“. Това със сигурност ще помогне за популяризиране на проблемите, свързани със защитените животински видове и ще промени мисленето на хората относно тях.

Сива водна змия, CC-BY-SA-4.0, Jip Bosch
Сива водна змия, CC-BY-SA-4.0, Jip Bosch

Първото място също беше за снимка на животински вид. Наградата беше връчена от члена на журито и ръководител на Българска орнитологическа централа към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН доц. д-р Борис Николов, а снимката беше на сива водна змия, ядяща очилата зеленушка край защитена местност Блатото, Созополско. Победителката, Йип Бош от Холандия, разказа как е видяла змията докато е плувала в Черно море и въпреки че е мислила, че е отровна, я хванала, хвърлила я на скалите и направила кадъра-победител. А Борис Николов поясни, че в България няма отровни морски змии, каквито се срещат само в тропиците.

Гостите разгледаха изложбата, която ще остане в Националния природонаучен музей в продължение на един месец, имаха възможност да разговарят в приятна атмосфера и да разгледат и някои от постоянните експозиции на музея. На видеоекрана показахме слайдшоу със снимките-победители от другите страни-участнички в тазгодишното издание. Талисманът на българския кръг от конкурса, плюшената врабчова кукумявка Уози, също беше обект на интерес най-вече от страна на децата. А за да не допуснем разхищаването, останалата напокътната храна в края на тържеството, беше дарена на параклис, който се грижи за хора в нужда.

11-те представени в изложбата снимки се състезават в международния кръг на състезанието, победителят от който ще спечели участие в най-голямата конференция на уикипедианци в света – Уикимания, която през 2017 г. ще се проведе в Монреал, Канада. „От кухнята“ на втория етап на конкурса засега знаем само, че след първия кръг на международно журиране, една от снимките от България присъства сред десетте най-добри. Резултатите трябва да бъдат оповестени до края на октомври.

Благодарим на всички автори, допринесли със снимките си, на всички победители и гости на награждаването и всички останали, които ни подкрепяха през цялото време. Използваме възможността да ви поканим да участвате в провеждащия се до 14 октомври конкурс „Уики обича паметниците“.

Също така, на 7 октомври (петък) от 11:00 часа, отново в изложбената зала на Националния природонаучен музей, ще се проведе и церемонията по валидиране на пощенската марка от „Уики обича Земята“, на която също каним гости-филателисти и приятели на Уикипедия. Заповядайте!


Автор: Никола Калчев
Редактори: Спасимир Пилев, Вася Атанасова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.