„ЦИЕ Пролет“ завърши! Благодарим на всички участници!

Състезанието за писане на статии приключи.
Очаквайте скоро статистики и информация за победителите.

10 седмици след началото на астрономическата пролет можем да обявим края на ЦИЕ пролетта. Състезанието, което вероятно е най-голямото състезание за писане на статии в Уикипедия, приключи за 2017 година и най-сетне можем да си отпочинем за малко и да се порадваме на резултатите от труда си. 31 страни, региони или езици взеха участие в тазгодишната надпревара.

През следващите седмици локалните журита ще имат приятното задължение да прегледат всички написани статии в това трето издание на състезанието и да изберат местните победители в определените категории. Наградите тази година са любезно организирани с помощта на Уикимедия Австрия, фискален спонсор на проекта, финансиран от Фондация Уикимедия.

Освен допринасящите редактори от региона, и много хора от целия свят тази година се вдъхновиха да пишат на своите езици статии, посветени на теми от Централна и Източна Европа, най-вече биографии на значими жени. Уикипедия на 14 езикови версии – английски, арабски, иврит, испански, каталонски, китайски, ладино, малаялам, норвежки (в двата му варианта – букмол и нинорск), португалски, панджаби, финландски и френски са днес по-богати на съдържание, свързано с Централна и Източна Европа. Така те не само допринесоха за преодоляване на т.нар. „пропаст между половете“, но направиха нашата част от света по-видима и по-добре позната за хората по цялата планета.

Но онова, което е дори още по-важно е, че ние, хората от ЦИЕ, обменихме знания и вдъхновение, показахме едни към други жив взаимен интерес и може би дори започнахме и по-добре да се разбираме. Тясно взаимосвързан географски и исторически, нашият регион демонстрира прекрасно разнообразие от азбуки, езици, религии, традиции и култури. Това е едно от нашите най-големи предимства и мотивация за нас, като централно- и източно-европейска общност да продължим да бъдем любопитни и да учим още едни за други.


Превод от блога на „ЦИЕ пролет“

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.