„Уики обича Земята“ в България за трета поредна година

Снимката на Побитите камъни, която беше класирана на второ място в международния кръг на конкурса „Уики обича Земята“ през 2016 година. Автор: Diego Delso. Лиценз: CC BY SA 4.0

За трета поредна година в българската версия на „Уикипедия“ се организира конкурсът за фотография от защитените природни територии „Уики обича Земята“. През целия месец юни състезанието ще приема снимки от национални и природни паркове, природни резервати, защитени местности.

Миналогодишното издание на „Уики обича Земята“ донесе няколко успеха на България. Снимка от България достигна до международния кръг на конкурса и зае второ място, а друга снимка беше избрана от жури от ЮНЕСКО в категория „Биосферни резервати“.

Снимката от Рила беше избрана от жури на ЮНЕСКО в категория „Биосферни резервати“. Автор: Иван Стефанов Коев. Лиценз: CC BY SA 4.0

Трета снимка пък се превърна в първата българска уикипедианска пощенска марка. Но най-вече се повиши броят допринесени от участниците снимки, броят илюстрирани статии и броят нови статии, вдъхновени от качените фотографии. Все тенденции, които се надяваме, че ще се запазят през тази година.

Белоглавият лешояд от резерват Вълчи дол край Маджарово се превърна в първата българска уикипедианска пощенска марка. Автор: Емилия Тончева. Лиценз: CC BY SA 4.0

Специален акцент на тазгодишното издание на „Уики обича Земята“ са ендемитите в България. В добавка към списъка от национални паркове, природни паркове, резервати, защитени местности, зони по „Натура 2000“, имаме и списък на ендемичните видове, за много от които няма нито една снимка.

Няма ограничения за броя снимки, с които един потребител може да участва, нито изискване снимките да са правени в периода на конкурса. Това могат да са и стари снимки и от други сезони, стига да са подходящи за илюстриране на електронната енциклопедия и авторите им да са съгласни да ги предоставят под свободен лиценз.

Защото най-важното за конкурса „Уики обича Земята“ е, че с всяка своя снимка, с която участниците допринасят към Уикипедия, те реално помагат на енциклопедията да стане по-изчерпателна, по-четивна и по-полезна за своите потребители. Помагайки на Уикипедия да стане по-качествен източник на информация, помагат и за повишаването на чувствителността на обществото към въпроса за опазването на околната среда и природното ни наследство.

Партньори на „Уики обича Земята“ през 2017 са Български географски портал „Географ БГ“, Институтът за биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българска академия на науките, Зоологическа градина – София, списание „ББС Знание“, Сдружение за дива природа „Балкани“, Българска фондация „Биоразнообразие“. Предвидили сме три публични лекции, на които разказваме за конкурса: на 25 май в „Клуб на пътешественика“, на 31 май в Биологическия факултет на СУ и на 8 юни в Геолого-географския факултет на СУ.

Разгледайте снимките-финалисти от 2016 година:

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.