Wikimedia Diversity Conference 2017

В началото на месец ноември в Стокхолм се състоя голяма уики конференция – Wikimedia Diversity Conference 2017. На конференцията присъстваха уикимедианци от всички континенти – 80 души от близо 50 държави от цял свят. Важно и типично е за уикимедианските събирания да има прилична представителност на всяко кътче по света. Радостно, че и на тази конференция бе така! Заедно с уикимедианци от цял свят дискутирахме три дни как да направят света по-добро място чрез повече свободно знание и включване на теми и хора, които иначе често са забравяни.

Мисията на Уикимедия за предоставяне на всеки човек на свободен достъп за споделяне на цялото човешко знание е мотивация за предприемане на приобщаващи действия с цел подобряване на качеството на уики проектите и развитие и поддържане на уики общностите и партньорствата – това бе и темата и задачата на конференцията.

В три дни бяха представени различни проекти, акцентиращи върху подкрепа на разнообразието, малцинствените групи сред уики общностите, развитие на тематичното многообразие. Отделна сесия и дискусия бяха посветени на стратегията за развитие на Уикимедия в идните години.

По-долу са изброени част от акцентите на презентациите за подкрепа на разнообразието.

Роузи Стивънсън-Гуднайт, доброволка уикипедианка от САЩ, разказа за проекта за насърчаване съдържание за жени в Уикипедия – „Жени в червено“ и за успеха на този проект след началото му в САЩ и на много други места по света. Най-вероятно сходен проект и на български език ще стартира съвсем скоро.

Филип Малкович от Уикимедия Сърбия разказа за неголемия успех на провелия се наскоро, през септември 2017-та първи по рода си за Сърбия ЛГБТ едитатон.

Янак Батта, уикипедиански доброволец от Непал, сподели как в свободното си време обучава пенсионери и студенти за това как да се редактира Уикипедия и за проекта за популяризация на уикимедианската общност с фотоизложба с природни забележителности, споделени под свободен лиценз в Уикипедия.

Поздравленията са за Сара Мьортсел и екипа на Уикимедия Швеция – близо 20 доброволеца, които работиха усърдно за подготовката и безупречното провеждане на събитието.

В края на конференцията след дълго обсъждане се прие този текст (подробности – тук):

До 2030 г. Уикимедия ще се превърне в основната инфраструктура на екосистемата на свободното познание и всеки, който споделя нашата визия, ще може да се присъедини към нас.

Ние, сътрудниците, общностите и организациите на Уикимедия ще развием нашия свят, като съберем знания, които напълно представляват човешкото разнообразие, и като изграждаме услугите и структурите, които дават възможност на другите да направят същото.

Ще продължим да изпълняваме мисията си да развиваме съдържание, както сме правили до момента.

Знанието като услуга: За да служим на нашите потребители, ние ще се превърнем в платформа, която обслужва отвореното знание за света и общностите. Ние ще изградим инструменти за партньорства, за да организираме и обменяме свободни знания отвъд Уикимедия. Нашата инфраструктура ще ни позволи да съберем и използваме различни форми на свободно, надеждно познание.

Знание за справедливост: Като социално движение ние ще съсредоточим усилията си върху знанията и общностите, които са оставени настрана. Ще приветстваме хората от всякакъв произход, за да изградим силни и разнообразни общности. Ще премахнем социалните, политическите и техническите бариери, които възпрепятстват достъпа на хората да допринасят за свободното знание.


Автор: Жюстин Томс

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.