Български географски фестивал 2019

Тази година географската столица на България е Стара Загора. На 20 и 21 април 2019 г. ще се проведе петото издание на Българския географски фестивал.

Съорганизатори на географските празнични дни са Географ БГ, Българско географско дружество, Община Стара ЗагораВторо ОУ „Петко Рачов Славейков“ и Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Уикипедия е сред партньорите на фестивала и ще участва с щанд, на който ще имате възможността да научите повече за най-голямата електронна енциклопедия в света.

По време на фестивала ще има:

– интерактивни и практически състезания за ученици в уникален за България брейн-ринг формат (Оригинален състезателен формат, който се използва за ученически и студентски състезания, в които се участва като отбор. В рамките на определено време отборите имат право да обсъдят и дадат отговор. Форматът е подходящ за провеждане пред публика);

– географски куиз за студенти (интерактивно отборно състезание);

– панелна сесия от презентации на географи и пътешественици;

– географски изложби и експозиции;

– дейности за професионална квалификация на учители;

– организиране на тематични щандове с географски книги, атласи, сувенири и литература;

– представяне на образователните възможности за висше образование в сферата на науките за Земята;

– обявяване на победителите в националните конкурси за ученици, за учители, за студенти и за любители на географията;

– много тематични географски изненади и забавни моменти.

Форматът на състезанието по време на Фестивала предвижда провеждането на отборно състезание – Географиада. Всеки един отбор, който участва, трябва да има ръководител и трябва да бъде съставен от 4 ученици състезатели – двама до 7. клас и двама до 12. клас. Допуска се образуването на отбори с деца от две или три училища от едно населено място. Допуска едно училище да участва с повече от един самостоятелен отбор. Допуска се и втори учител придружител на отбора. Един от учениците трябва да бъде посочен за капитан на отбора.

Самото състезание ще е интерактивно и в него участниците ще трябва да отговарят като отбор на въпроси в рамките на определено време. Въпросите ще бъдат задавани чрез мултимедия, а надпреварата ще бъде проведена от модератор и пред публика. Тематиката на въпросите ще покрива сфери на географското познание, застъпени в обучението по география от 5. клас до 12. клас.

Индивидуалното състезание „Разходка с изненади“ представлява уникален за България състезателен формат, при който учениците са тествани върху знания и умения, които непосредствено са придобили по време на образователна разходка из културно-историческия център на Стара Загора. В него участват по право всички ученици, регистрирани в отборите за Географиада, както и всеки ученик, който не е член на отбор, но се е регистрирал като индивидуален участник на фестивала.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.