Башак Тосун от Уикипедия Турция

Как стана уикимедианец, разкажи ни историята си?
Това стана отдавна през 2005-та. Спомням си, че получих по мейл покана да редактирам турската Уикипедия, мейл от група, към която бях абонирана. По това време пишех блог и допринасях за няколко сайта по темите за пътуване, книги и други, като хоби. Когато научих, че мога да редактирам и Уикипедия бях развълнувана и знаех, че ше ми хареса, дори преди да бях започнала да редактирам.

В началото редактирах за забавление. Обичах да пиша за анимационни герои, серии. Мислех, че редактирането на по-„сериозни“ статии, свързани с наука, история, политика следва да се прави от експерти. Но скоро разбрах, че като цяло редакторите са малко, и че аз мога да допринеса сериозно като пиша и редактирам статии по всяка тема, без задължително да съм експерт в нея. И започнах да гледам на това все по-сериозно. По това време още не познавах нито един уикимедианец лично, докато не бях поканена в Скопие през 2015-та година, като награда за моя принос. Там за първи път срещнах уикимедианци от други страни и научих повече за Фондация Уикимедия.

Когато се завърнах споделих опита си с другите онлайн и скоро се оказах сред основателите на нашата потребителска група в Турция. Много обичам да съм с други уикимедианци от целия свят на регионални и международни събития, като мост между моята общност и уикимедианското движение. Сега членувам в още две международни потребителски групи и съм член на Affiliations Commitee.

Кои са любимите ти Уики проекти, по които работиш?
Уикипедия на турски! Обичам да редактрам на родния си език. Мисля, че Уикипедия на турски е далеч от там, където следва да е като количество и качество на статиите и съм уверена, че моите редакции могат да доведат до промяна. Също много обичам да допринасям за Комънс със снимки, които да използвам към статиите, които редактирам.

В Турция имахте доста сложен период с блокирането на Уикипедия. Това, за радост, отмина. Как се чувстваш от тази ситуация и какво научихте от нея?

Да, Уикипедия бе блокирана в Турция от 29 април 2017 до 15 януари 2020. Хората, които имат по-голяма компютърна грамотност можеха да избегнат блокажа с използване на технологии като VPN. Толкова се гордея с редакторите от нашата общност, които не спряха да редактират Уикипедия и нашата потребителска група продължи да организира събития през тези години. Въпреки всички малки редакции се случваха и оценявахме още по-високо стойността им. Повечето хора от общността допринасят, защото виждат това като добър начин да оползотворят свободното си време, но мисля, че и доста от нас оценяваме колко е ценно това, което правим за обществото като цяло и започваме да виждаме не само като добър начин да запълним времето си, но и като важна доброволческа работа. Ето защо решихме, че вместо да сме неформална общност е добре да сме по-хубаво организирани и след махането на блокажа придобихме статус на неправителствена организация.

Къде е в момента турската уики-общност и как я развивате?
Турската уики общност е по-жива от всякога. Общуваме основно с не-уики канали като Телеграм, за да искаме помощ за превод на определени думи, изречения или да си сътрудничим по други теми. Имаме редовни онлайн срещи всеки две седмици. По-опитните уикипедианци и новите участват в разговори, споделят предложения за различни проекти, събития, правим различни презентации, за да се учим и развиваме. Правим доста неща едновременно. Тази година за първи път организирахме Уики Обича Земята Турция. Имаше неочаквано високо участие. Очаквахме около 500 снимки да се качат за месец, а имахме получени близо 3500 снимки. Мислим, че това е голям поздрав от читателите към завърналата се Уикипедия.
Организираме с различни партньори редактони, като Редактон в Деня на джаза с Истанбулския джаз фестивал или Редактон за жените режисьори с Filmmor Women’s Cooperative.
Посещаваме университетски курсове, за да каним студентите да допринасят и ги обучаваме – това са важни части от дейността на нашата потребителска група. Продължаваме да го правим онлайн, чрез видео конферентни връзки. Така планираме да достигнем повече студенти през новата учебна година. Правим всичко това, за да помогнем на общността да расте, като не само искаме повече хора, но и различни хора да бъдат привлечени в нашата общност.

Как Уикипедия помага, работи за хората в страни като вашата?
Турция е държава с добро потребление на Интернет и хората използват онлайн източници като основен източник на информация. Въпреки това информационната среда в Турция е силно замърсена. В тази среда Уикипедия не може да бъде пазач срещу фалшивата информация, но поне дава на по-напредналите потребители на Интернет подкрепа за фактологичното знание, неговото създаване и споделяне.

Твоят поздрав към уикипедианците и приятелите, които ще прочетат това интервю?
Скъпи приятели, толкова се гордея, че съм част от тази общност и очаквам да можем отново да сме заедно на събития.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.