В Белгия вече има свобода на панорамата!

Превод от блога на Фондация Уикимедия
„There is now freedom of panorama in Belgium“,
текст на Димитър Димитров от 15.07.2016

Атомиумът в Брюксел. Автор: Prosopee. Лиценз: GFDL 1.2 / CC-BY-SA 3.0. Източник: Общомедия.

Благодарение на добре синхронизираните ни усилия на ниво Европейски съюз и в националния парламент на Белгия, в страната влезе в сила ново изключение в авторското право, което позволява хиляди нови снимки да бъдат добавени към статиите на Уикипедия. Но как точно постигнахме този успех?

Белгийска увертюра: Основаването на Уикимедия Белгия

Основаването на сдружението Уикимедия Белгия се превърна в едно чудесно събитие. Имаше международно присъствие – журналисти, политици, известни дейци на изкуството. Мястото на събитието беше само по себе си много подходящо – Президентската зала в Парламента. Отпразнувахме Уикимедия, нашите проекти и една важна крачка в развитието на нарастващата общност на свободното знание.

Но имаше и още нещо. Още от самото начало ние, от Уикимедия Белгия си поставихме като приоритет законови промени улесняващи споделянето на знание. По време на събитието много ясно споделихме озадачението си от факта, че в Белгия не може, без нарушаване на съществуващите правни норми, да се публикуват снимки на по-нови архитектурни обекти и скулптури. Получихме уверение от нашите домакини, че този проблем може и трябва да бъде преодолян.

Срещата за откриването на Уикимедия Белгия. Автор: Romaine. Лиценз: СС0 / Обществено достояние. Източник: Общомедия.

В последвалите събитието месеци ние продължихме да говорим за свободата на панорамата с хората, които гостуваха на събитието ни. Уви, почти нищо не се случваше. Дневният ред на Парламента беше запълнен, а депутатите, които бяхме ангажирали с каузата – заети. Партийните политики им диктуваха други приоритети и както изглеждаше – шансовете да пробием намаляваха.

Европейско интермецо: Въвеждането на свободата на панорамата

През 2015 г. в Европейския парламент,  в първата версия на доклад, засягащ реформата на авторското право (станал известен като Доклада „Реда“), беше предложено разширяването на свободата на панорамата в целия ЕС. Въпреки, че на моменти позициите на различните партии бяха много сближени, до компромис така и не се стигна. В крайна сметка в комисията по правни въпроси мнозинството добави ограничение, целящо ограничаването на свободата на панорамата вместо нейното разширяване. Това щеше да доведе до много неприятни последици за свободното знание – щеше да се наложи да изваждаме хиляди снимки на обществени места в Европа от статии в Уикипедия.

Това наложи провеждането на голяма кампания из цяла Европа, за да бъде променен текстът в пленарна зала. Хиляди уикимедианци чрез зачернени снимки демонстрираха последиците, до които би довело приемането на предложението. Доброволци и сътрудници ангажираха медии, установяваха контакти с хората, от които зависеше вземането на решението, вървеше и петиция.

Свободата на панорамата е въпрос, който ни касае и в България. Автор: Infobgv. Производна версия: Spiritia. Лиценз: GFDL 1.2 / CC-BY-SA 4.0. Източник: Общомедия.

В крайна сметка от текста отпадна не само частта за ограничението за некомерсиално ползване, но отпадна и цялата идея за свобода на панорамата. Опасността беше предотвратена, но и положителната промяна се падна жертва. Да не би всички усилия да бяха на вятъра?

Обратно в Белгия: Преминаваме към друга тоналност

Тъй като кампанията беше само частично успешна, не се и надявахме, че белгийските депутати в Европарламента ще действат толкова бързо и концентрирано. Доста от тях още по време на разговорите за доклада на ЕП показаха голям интерес. След лятото на 2015 г. депутати от либералните белгийски партии представиха каузата на свои колеги и предложиха да поправят проблема поне на национално ниво. Една от управляващите партии дори направи свободата на панорамата в Белгия своя политическа цел. Въпреки това, инциативата не мина съвсем безпроблемно. По време на дебата за закона опозицията предложи на три пъти да се приеме само изключение „за некомерсиални цели“. Уикимедия Белгия реагира, като изпрати лично писмо до всеки член на отговорната парламентарна комисия писмо и „Често задавани въпроси“, обясняващи проблема на практика. Изпратихме и брошура, която илюстрираше отрицателните ефекти при некомерциалните ограничения. Писмото и често задаваните въпроси бяха специално писани за случая. Нпаравихме списък с аргументите аргументите срещу пълната свободата на панорамата, чути по време на парламентарните заседания и се постарахме да ги оборим.

В крайна сметка свободата на панорамата беше приета без ограничения с 85 гласа „за“, 42 гласа „против“ и 12 въздържали се. Законопроектът после беше подписан от белгийския крал и публикуван в държавен вестник. Новото правило влезе в сила на 15 юли 2016 година. Снимките на Атомиума в статиите на Уипикипедия бяха добавени бързо след това.

Финал: Малък празник с много снимки

Уикимедия Белгия отпразнува връщането на свободата на панорамата в страната с парти в Националния институт за културното наследство. Авторът Димитър Димитров е в средата на първия ред. Автор: Betekenis. Лиценз: CC-BY-SA 4.0. Източник: Общомедия.

Както се вижда, фактът, че навсякъде в Европа има уикимедиански общности и те си сътрудничат тясно помежду си и с работната група по европейски политики е конкурентното предимство, което ни помогна да извоюваме тази малка победа в играта на „пинг-понг“ между ЕС и националните столици.

Междувременно Укимедия Белгия покани на тържествен прием всички участници, както и противниковите партии. 1500 снимки от Белгия бяха възстановени в Общомедия още в деня на влизане в сила на новия закон.

За в бъдеще Уикимедия Белгия планира още по-големи и по-интересни версии на „Уики обича паметници” и „Уики обича изкуството”. А работната група по еврпейски политики си търси следващите държави, в които да помогне за положителна законодателна промяна 😉


Автор: Димитър Димитров за блога на Фондация Уикимедия
Преводач: Марина Тончева-Димитрова
Редактор: Вася Атанасова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.