Все още млада, но и все по-мъдра: Българоезичната Уикипедия навършва 13!

Днес, 6 декември, българоезичната Уикипедия празнува своя 13 рожден ден! 13 години, през които доброволците списващи свободната енциклопедия не само успяха да натрупат над 223 хиляди статии познание на родния език, но и да докажат, че заедно можем да променим света към по-добро.

„...така че трудът през предишните векове да не остане безполезен за следващия век, и за това нашите потомци, обогатени със знания, да станат по-добри и по-щастливи, и затова ние да не потънем в забрава, не можейки да послужим на бъдещите поколения.“ Дени Дидро
„…така че трудът през предишните векове да не остане безполезен за следващия век, и за това нашите потомци, обогатени със знания, да станат по-добри и по-щастливи, и затова ние да не потънем в забрава, не можейки да послужим на бъдещите поколения.“ – Дени Дидро
Художник: Луи-Мишел ван Ло (1707–1771). Обществено достояние, източник: Общомедия

Знанието винаги е било основен фактор за социалното, културното и научното развитие на човечеството. В продължение на векове знанието е използвано като властов инструмент от силните на деня. Чак с Просвещението, с печатната преса на Гутенберг и с Енциклопедията на науките, изкуствата и занаятите на Дидро и Даламбер знанието започва да става по-демократично и по-достъпно за все повече хора.

Вкъщи израснах – освен с детски енциклопедии – и със седмото издание на Meyers Lexikon на прадядо ми. 12 тома, издадени между 1924 и 1930 година с 60 хиляди недълги статии, останали си на научното ниво от началото на века. За да е имал достъп до това знание, прадядо ми, работещ професионалист в столицата, е трябвало да тегли заем от банка и да говори немски. Днес всеки, който владее дори само български, има достъп до над 220 хиляди непрестанно подобряващи се статии. Всичко това – на цената на достъп до интернет за няколко лева на месец. Уикипедия е логично продължение на труда на Гутенберг и Дидро в цифровия свят.

Без Уикипедия и списващите я доброволци немалко информация щеше да остане недостъпна в ежедневието ни. Първата статия, написана в българоезичната Уикипедия, е Григориански календар, а най-посещаваните статии са България и Васил Левски. Първото институционално сътрудничество e с Държавна Агенция „Архиви“. Първата национална конференция на Уикимедия България предстои на 17 и 18 декември. Също така от тази година свободната енциклопедия се сдоби дори с Вълшебник. А догодина 168 избрани български статии буквално ще бъдат изстреляни на Луната. Животът кипи!

Разбира се има и предизвикателства. Вандализъм, редакторски войни, загуба на мотивация. Това обаче вече 13 години не спира натрупването и подобряването на свободно знание на български. Няма да го спре и в бъдеще!

Но Уикипедия и уикипедианците всъщност правят много повече от това да ни предоставят ежедневна доза енциклопедично знание. Доказват всеки ден, че заедно можем да се справим с ежедневните прояви на злонамереност и с умишлена разруха! Доказват, че градивните хора сме повече от вандалите. И най-вече показват, че споделянето е нещо прекрасно! Връщат ни доверието в мечтата да оставим света едно по-добро място. За това днес, от все сърце и с дълбок поклон, им благодаря!

Тортата от празненството за 10-годишнината на Уикипедия. :)
Тортата от празненството за 10-годишнината на Уикипедия. 🙂
Автор: В. Атанасова, CC-BY-SA 3.0, Източник: Общомедия

Наздраве и за много години!

С много уикиобич,

Дими


Автор: Димитър Димитров
Редактори: Вася Атанасова, Пламен Минчев

Един коментар към “Все още млада, но и все по-мъдра: Българоезичната Уикипедия навършва 13!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.