В месеца на историята в Уикипедия стартира Wiki Unseen

Wiki Unseen е новата инициатива на Фондация Уикимедия и свободни артисти от различни краища на света, с чиито старт се дава началото и на месеца на историята в Уикипедия. Инициативата цели да популяризира приноса и към разширяване на визуалното представяне на чернокожи, местни и цветнокожи хора в проекти на Wikimedia и насърчаване на справедливостта.

Кампанията стартира в началото на февруари и първата част на проекта включва сътрудничество със свободни художници от Африка, Северна Америка и Карибите. Това ще помогне да се справим с визуалното и писмено недостатъчно представяне на ключови исторически личности в Уикипедия и в медиите.

Изследванията показват, че статиите в Уикипедия, включващи илюстрации, увеличават ангажираността и интереса на публиката, създавайки допълнителна входна точка за учащи и разширявайки разбирането на представената информация. Имайки това предвид, Фондация Wikimedia и AfroCROWD.org работят заедно и избират 20 статии в Уикипедия на исторически личности без визуално представяне, като допълнително си сътрудничиха с Bēhance за получаване на списък с художници от Съединените щати, Африка и Карибите за създаване на портрети за всеки. Тази година художниците ще създадат портрети на шест от общо 20 исторически личности.

За подробности по проекта посетете Wiki Unseen – https://wikimediafoundation.org/participate/unseen/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.