1 януари – много повече от Нова година

Автор: Ondrejk, Вася Атанасова. Лиценз: Public domain. Източник: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bratislava_New_Year_Fireworks.jpg
Автори: Ondrejk; Вася Атанасова. Лиценз: Обществено достояние. Източник: Общомедия

За всички хора по света Нова година е празник на новото начало. Правим равносметки на изминалата година и планове за следващата. Честитим си и си пожелаваме повече здраве, щастие, успехи и любов…

За уики общността Нова година
е повод и за още един празник.

Всяка година на 1 януари ние отбелязваме новата вълна на разширение на обхвата на общественото достояние. На т.нар. Ден на общественото достояние (Public Domain Day), с изтичането на авторскоправната закрила върху творчеството на група нови (всъщност доста стари 🙂 ) автори, то вече може отсега нататък свободно да се разпространява, надгражда и използва за благото на цялото човечество.

Това означава, че като постижения на човешката мисъл, творбите на тези автори ще заживеят нов живот и ще могат неограничено, безплатно и без необходимост от изрично разрешение да бъдат препубликувани, превеждани, адаптирани и включвани в антологии и авторски творби, във видеа, филми, театрални постановки, телевизионни програми и всякакви други медийни форми.

Какво ново?

През Новата 2016 година в сферата на общественото достояние постъпват произведенията на световноизвестни творци като австрийския композитор Антон Веберн, унгарския композитор Бела Барток,  германската художничка Кете Колвиц, американския журналист и писател Теодор Драйзер, австрийските писатели Феликс Залтен и Александър Рода Рода. Сред българските нови попълнения са поетът Теодор Траянов, писателят Добри Немиров, художникът Никола Аврамов, скулпторът Жеко Спиридонов, композиторът Александър Кръстев, фотографът и революционер Георги Трайчев.

Автори, чието творчество от 1.1.2016 постъпва в сферата на общественото достояние
Източник: Общомедия

Това, което обединява всички тези автори, е, че те са починали през 1945 година и на 1 януари 2016 г. се навършват седемдесет години от смъртта им. В законодателството на Европейския съюз, в това число и българското, авторското право се закриля, докато творецът е жив и за срок от седемдесет години след неговата смърт, а при произведения, създадени от двама и повече автори, този срок започва да тече след смъртта на последния преживял съавтор.

Това означава, че в България и другите страни-членки на ЕС творбите на автори, които са починали през 1945 година, където и да е по света, ще станат обществено достояние на днешната дата.

Как е по света?

Тъй като обаче авторскоправните уредби варират от страна до страна, преминаването на творбите в обхвата на общественото достояние не е универсално. Най-същественото изключение са Съединените щати, където по силата на Закона за удължаване на срока на авторското право (Copyright Term Extension Act) никакви публикувани творби няма да постъпят в общественото достояние до 2019 година, а свободни ще стават само непубликуваните творби на починалите автори. В Австралия положението е дори още по-рестриктивно, защото там Ден на общественото достояние ще има отново чак през 2026 година.

Определени изключения са характерни например за Русия, където закрилата на творби, публикувани след смъртта на авторите им, започва да тече от момента на публикуването. Такъв е примерът с романа „Майсторът и Маргарита“, издаден цели 26 години след смъртта на Михаил Булгаков. Друго изключение е закрилата на репресираните автори, чиито творби се освобождават 70 години след датата на реабилитацията им, какъвто е примерът с писателя Исак Бабел, починал през 1940 година, но реабилитиран за репресии чак през 1954 година…

И така, разказахме ви какво празнуваме на 1 януари и кои тази година са специалните гости на тържеството ни.  🙂 В продължението ще ви разкажем и как точно отбелязваме празника. Междувременно, можете да видите по-подробен списък с авторите, чиито авторски права изтичат на 01.01.2016.


Автор: Вася Атанасова
Редактори: Жюстин Томс, Димитър Димитров

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.