Победителите в състезанието „ЦИЕ Пролет 2016“

CEESpring2016BG
Няколко дни преди началото на астрономическото лято, бяха обявени резултатите от Централно- и Източноевропейската пролет. Състезанието за писане на статии в Уикипедия, свързани с историята, географията, културата, науката, спорта, политиката и личностите от региона на Централна и Източна Европа се проведе през 2016 година за втори път и продължи 10 седмици от 21 март до 31 май.

В българското му издание тази година се включиха 13 редактори, трима от които създадоха за първи път статии в Уикипедия именно в рамките на състезанието. И ако този брой е съпоставим с миналогодишния брой от 14 участници, то разликата в количеството нови статии е чувствителна: 216 статии за 2015 година срещу 623 статии през настоящата!

За разлика от миналата година сега по регламент имаше дефинирани седем категории, в които се развиваше състезанието, като между тях беше търсен балансът между количеството и качеството.

Но голямата разлика тази година беше, че благодарение на инициативата на международния организационен екип през 2016 година състезанието има спечелен грант от Фондация Уикимедия на стойност 10 000 евро за награден фонд в участващите 30 езикови версии на Уикипедия. Съгласно локалните правила, наградният фонд за България на стойност 400 евро трябваше да се разпредели в седемте тематични направления с по двама победители –  на първо и второ място. Условието беше един и същ редактор да може да вземе най-много една първа и една втора награда в различни направления (което доведе до някои неощетяващи участниците размествания в класирането).

Ето и победителите:

    1. Най-добра нова статия
      • Първа награда: Мико за „Ватрослав Облак“ – единствената предложена и одобрена в рамките на конкурса избрана статия
      • Втора награда: Молли за „Капова пещера
    2. Най-голям брой нови статии
      • Първа награда: Алиса Селезньова със 120 нови статии
      • Втора награда: ShockD със 77 нови статии
    3. Най-голямо количество добавена информация в байтове
      • Първа награда: Litev със 1 023 487 байта
      • Втора награда: Мико с 882 952 байта
    4. Най-много приноси с цел подобряване на статии
      • Първа награда: Denis BGRUS
      • Втора награда: Litev
    5. Създадени статии за всички страни-участнички от региона
      • Първа награда: Спасимир за 76 статии за 19 страни,
      • Втора награда:  Ilikeliljon с 68 статии за 22 страни,
    6. Най-добър нов участник (с под 400 приноса по статии преди началото на състезанието)
      • Първа награда: Luchibsl1
      • Втора награда: Tanasy
    7. Най-голямо количество добавена информация, свързана със значими жени от региона
      • Първа награда: Ilikeliljon с 55 статии за жени
      • Втора награда: Алиса Селезньова с 58 статии за жени

Но дотук с класациите и статистиките – по-интересно е какво стои зад тях. Целта на съревнованието „ЦИЕ Пролет“ не е само натрупването на количество статии, посветени на тази част от света, към която принадлежим. Важна цел е на състезанието е насърчаването на взаимното опознаване и търсене на разбирателство между отделните общности в региона. Затова, за да получите по-добра представа за това колко интересен е регионът, помолихме десетимата победители в състезанието да споделят кои от статиите, които са създали през тези десет седмици, са им се сторили най-интересни, те самите са разработили с най-много внимание и съответно биха препоръчали за четене.

Молли препоръча някоя от следните статии – за пещерния манастирски комплекс Вардзия, крепостта Ананури, ледената Аскинска пещера, „градът на любовта“ Сигнахи, грузинските съдове за производство на вино квеври и традиционното грузинско сладкарско изделие чурчхела.

Мико посочи три биографични статии – за дипломата, османист и минатюрист  Феликс Петанчич,  за полския славист и етнограф Антони Калина и избраната статия за словенския лингвист Ватрослав Облак. Съществено достойнство на статията за В. Облак е, че не е превод от друга версия на Уикипедия, а е създадена по цитираните източниците и е най-изчерпателната и добре написана статия на тази тема сред другите версии на Уикипедия. Със същите думи и Алиса Селезньова обоснова защо препоръчва статията за първата турска професионална журналистка  Сабиха Сертел, освен че е и „доста любюпитна“.

Ilikeliljon  отличи две започнати от него статии: тази за  Преврата в Чехословакия (1948) и – особено много – за първата австрийка архитектка Маргарете Шюте-Лихоцки. Сред своите, както сам ги нарече, „многобройни мъничета“, Спасимир намери като по-интересна статията си за Ботаническата градина в Талин, както и тази за известните австрийски шоколадови бонбони Моцарт кугел.

С по едно предложение на историческа и политическа тематика излязоха ShockD, Litev и Luchibsl1, съответно Демократична република Грузия , Велика емиграция (Полша)  и История на Башкирия.

Последните двама победители – DenisBGRUS и Tanasy препоръчаха биографични статии. Денис предложи като най-изчерпателни статиите си двама съветски футболисти и треньори,  Валерий Лобановский и Борис Аркадиев, а Tanasy се спря на украинския художник-сюрреалист Иван Марчук, и на съветския художник-акварелист Артур Фонвизин.


Автор: Вася Атанасова
Редактор: Никола Калчев

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.