Побитите камъни са в Топ 15 на международния кръг на „Уики обича Земята“

На 25 ноември международният организационен екип на конкурса за енциклопедична фотография „Уики обича Земята“ оповести в блога на Фондация „Уикимедия“ снимките-победители в международния кръг. Топ 15 снимки на защитените природни паркове и забележителности в света бяха избрани от международно жури измежду 270-те фотографии, които бяха селекция на най-доброто от 26 държави и 10 биосферни резервата на ЮНЕСКО. На свой ред, по време на националните кръгове на конкурса тези 270 снимки са били подбрани от националните журита измежду над 115 000 кадъра, предоставени от повече от 13 600 участника.

И новината е, че една от тези Топ 15 снимки идва от България! Това е класираният на второ място изглед на природната забележителност Побити камъни край Варна, заснет от испанския фотограф Диего Делсо. Побитите камъни са единствената в България и в Източна Европа естествено формирана пустиня, в която на територия от 7 кв. км. са разположени стотици кухи каменни колони с различна височина, побити в пясъка, за чийто произход науката все още не е стигнала до еднозначен отговор. Обявена за защитена природна забележителност още през 1937 година, днес местността привлича със суровата си красота хиляди туристи от страната и чужбина.

Това прекрасно признание за българската природа се случва при едва второто издание на страната ни в конкурса „Уики обича Земята“. За втора поредна година потребителска група „Български уикимедианци“ организира конкурса, като за първи път беше спечелен проект от Фондация Уикимедия и националният кръг завърши с церемония по награждаване и с издаване на официална пощенска марка с една от отличените фотографиите.

В 9-членното международно жури и тази година беше поканен представител от България в лицето на Катерина Зарева-Симеонова, ръководител на Екологичен научно-образователен център в Столичния зоопарк. Сред останалите финалисти в конкурса има пейзажи от Сърбия, Непал, Естония, Украйна, Испания, Австрия, Бразилия, Германия, Тайланд. Ето ги и тях…


#1: Пещерата Стопича, Сърбия

Пещерата Стопича в планината Златибор, Сърбия
Автор: Cedomir Zarkovic, лиценз: CC-BY-SA 4.0
Място в националния кръг на Сърбия: #6

Пещерата Стопича в планината Златибор, част от планинската верига на Динарите в западна Сърбия. Пещерата с дължина 1700 метра, през която протича река Търнавски поток, е една от най-посещаваните и красиви пещери в Сърбия.

#2: Побити камъни, България

Автор: Diego Delso, лиценз: CC-BY-SA 4.0Място в националния кръг на България: #5
Автор: Diego Delso, лиценз: CC-BY-SA 4.0
Място в националния кръг на България: #5

Природната забележителност Побити камъни близо до Варна, България. Местността, в която се намират Побитите камъни, е единствената естествено формирана пустиня в Източна Европа, а каменните кухи колони, които дават името на забележителността, все още са с неизяснен напълно от науката произход.

#3: Горен Мустанг, Непал

Автор: Patricia Sauer, лиценз: CC-BY-SA 4.0Място в националния кръг на Непал: #8
Автор: Patricia Sauer, лиценз: CC-BY-SA 4.0
Място в националния кръг на Непал: #8

Ступа в непалската административна област Горен Мустанг на границата с Тибет, в подножието на Хималаите. Ступата е постройка с конусовиден или пирамидален силует, съдържаща тленните останки на будистки монаси и монахини и превърната в място за медитация.

#4: Река Ахя, Естония

Автор: Külli Kolina, лиценз: CC-BY-SA 4.0Място в националния кръг на Естония: #9
Автор: Külli Kolina, лиценз: CC-BY-SA 4.0
Място в националния кръг на Естония: #9

Януарски изглед към долината на смятаната за една от най-красивите реки в Естония, Ахя. По течението на реката се намират две защитени природни територии:  Тиллеорг и Ахяйие

#5: Карпатски НП, Украйна

Автор: Khoroshkov, лиценз: CC-BY-SA 4.0Място в националния кръг на Украйна: #10
Автор: Khoroshkov, лиценз: CC-BY-SA 4.0
Място в националния кръг на Украйна: #10

Старата обсерватория „Пип Иван“ в Карпатския национален природен парк в Украйна, построена през 1938 г. на 2028 м. надморска височина. Още наричана „Белият слон“, заради формата, която придобива зимно време, когато е покрита със сняг.

#6: Остров Фуертевентура, Испания

Автор: Tamara Kulikova, лиценз: CC-BY-SA 4.0Снимка от Топ 10 в категория „ЮНЕСКО – Биосферни резервати“
Автор: Tamara Kulikova, лиценз: CC-BY-SA 4.0
Снимка от Топ 10 в категория „ЮНЕСКО – Биосферни резервати“

Палеонтологичният резерват Каньонът на влюбените, част от биосферния резерват на остров Фуертевентура, вторият по големите остров от групата на Канарските острови.

#7: Река Вяена, Естония

Автор: Kristoffer Vaikla, лиценз: CC-BY-SA 4.0РМясто в националния кръг на Естония: #10
Автор: Kristoffer Vaikla, лиценз: CC-BY-SA 4.0Р
Място в националния кръг на Естония: #10

Река Вяена в северната естонска област Харю. Реката и прилежащите ѝ територии имат природозащитен статут заради популациите от видри, речна минога, сьомга и други видове.

#8: Клаферкесел, Австрия

Автор: Jörg Braukmann, лиценз: CC-BY-SA 4.0Място в националния кръг на Австрия: #1
Автор: Jörg Braukmann, лиценз: CC-BY-SA 4.0
Място в националния кръг на Австрия: #1

Ледниковата долина Клаферкесел в планинския масив Шладминг Тауерн. Тридесет по-големи и по-малки езера разнообразяват гледката в долината, разположена в централната част на Австрийските Алпи.

#9: Токивски водопад, Украйна

Автор: Ryzhkov Sergey, лиценз: CC-BY-SA 4.0Място в националния кръг на Украйна: #5
Автор: Ryzhkov Sergey, лиценз: CC-BY-SA 4.0
Място в националния кръг на Украйна: #5

Панорамна снимка на красивия Токивски водопад в област Днепропетровск, Украйна. Проправящата си път през гранитните скали река Камянка е обявена за ландшафтен резерват с национално значение и орнитологично важно място.

#10: НП Ленсойс Мараньенсес, Бразилия

Автор: Joao lara mesquita, лиценз: CC-BY-SA 4.0Място в националния кръг на Бразилия: #3
Автор: Joao lara mesquita, лиценз: CC-BY-SA 4.0
Място в националния кръг на Бразилия: #3

Пейзаж от националния парк Ленсойс Мараньенсес в североизточна Бразилия. Белите пясъчни дюни дават на пръв поглед илюзията за типична пустиня, но по време на дъждовния сезон местността се изпълва със стотици „лагуни“, водата в които не се оттича заради плътния слой скали под пясъка.

#11: Карпатски НП, Украйна

Автор: Taras Dut., лиценз: CC-BY-SA 4.0Място в националния кръг на Украйна: #4
Автор: Taras Dut., лиценз: CC-BY-SA 4.0
Място в националния кръг на Украйна: #4

Ето го и самият „Бял слон“ от номер #5. Обсерваторията „Пип Иван“ в Карпатския национален природен парк, Украйна, заснета в зимни условия.

#12: Ветенбергер Рид, Германия

Автор: AndreasWeith, лиценз: CC-BY-SA 4.0Място в националния кръг на Германия: #7
Автор: AndreasWeith, лиценз: CC-BY-SA 4.0
Място в националния кръг на Германия: #7

Защитената гора Ветенбергер Рид в югозападната част на едноименния природен парк в Горна Швабия, Германия. Паркът е основан през 1982 година в район, който столетия наред е бил ползван за интензивно земеделие. През 2003 година е взето решение тази част от парка да се остави без абсолютно никаква човешка намеса и в така наречената „джунгла на утрешния ден“ учените могат да наблюдават естествените процеси, които протичат в природата.

#13: НП Као Сам Рой Йот, Тайланд

Автор: KOSIN SUKHUM, лиценз: CC-BY-SA 4.0Място в националния кръг на Тайланд: #3
Автор: KOSIN SUKHUM, лиценз: CC-BY-SA 4.0
Място в националния кръг на Тайланд: #3

Као Сам Рой Йот е първият крайбрежен национален парк в Тайланд. Името му означава „планината с 300 върха“ и пейзажът го доказва. Освен морска акватория, паркът включва и десетки сладководни блата, които се редуват с варовикови хълмове, започващи от бреговата линия на Тайландския залив и достигащи до 600 м. надморска височина. Заради многото птичи видове, паркът е обявен и за Рамсарско място.

#14: Парк Тера Ронка, Бразилия

Автор: Rafael Rodrigues Camargo, лиценз: CC-BY-SA 4.0Място в националния кръг на Бразилия: #4
Автор: Rafael Rodrigues Camargo, лиценз: CC-BY-SA 4.0
Място в националния кръг на Бразилия: #4

Зала в пещерния комплекс от държавния парк Тера Ронка в Бразилия. Мястото е защитено заради огромния подземен лабиринт, състоящ се от множество пещери, пещерни образувания, извори и подземни реки, както и заради разнообразната наземна флора и фауна в региона.

#15: НП Тара, Сърбия

Автор: Vladimir Mijailović, лиценз: CC-BY-SA 4.0Място в националния кръг на Сърбия: #1
Автор: Vladimir Mijailović, лиценз: CC-BY-SA 4.0
Място в националния кръг на Сърбия: #1

Изглед от национален парк Тара в западна Сърбия, част от Динарските планини. Гъстите гори, високопланински поляни, стръмни скали, дълбоки проломи и карстови скали, издлъбани от притоците на река Дрина, са запазена марка на парк Тара.

Автор: Вася Атанасова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.